CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

25 November 2011

Lamanya x berceloteh..ada yang rindu ke??

DSC_0023

Assalamualaikum semua..semoga sihat hendaknya walaupun cuaca x menentu sekarang ni,bagi mak et n famili alhamdulilah…dah lama menyepi dari dunia blog ni lebih sebulan…bukan merajuk tp angin musim tengkujuh melanda diri hehehehe..tp blog sifu2 n rakan2 tetap mak et kunjungi walaupun x meninggalkan jejak..

nak cite apa erk??erm sekarang ni mak et masih di bumi Ganu..hajat nak berpindah ke Bangi x kesampaian kerana en suami x jadi pindah kerja…mungkin jodoh kami kembali di sini cuma mak et n anak2 akan berjauhan lagi ngn suami..sama ada duk semula di Segamat@Jb @Muar tu masih dalam pemikiran lagi..kenapa??Smilex boleh  bg tau dulu kerana masih lagi dlm pemikiran dah confirm nanti mak et bg tau ye:Winking smile

Oklah kat sini mak et nak kongsikan berita gembira…mungkin x semua yg tahu hanya keluarga n rakan2 terdekat jer..dah tahu ke??apa dia?alhamdulilah tahun depan ahli keluarga mak et bertambah lagi,rezeki yang x ternilai bg mereka2 yang dah berumah tangga kan..seronok sebenanrnya melalui detik2 indah ini dan alhamdulilah mak et x mengalami alahan yang teruk cuma nak mengupdate blog je malas sangat2…di harap pengunjung blog mak et mendoakan mak et n baby selamat yer dan dipermudahkan segalanya,AMIN…walaupun yang ke 4..debarannya macam yang pertama dulu..

DSC_1236

bersama adik yang bongsu n 3 puteri angry bird!

Oklah berhenti dulu yea,insyaALLAH jika diberi ruang dan kesempatan mak et kongsikan lagi

12 Oktober 2011

Syukur walaupun sikit..

12102011490

Assalamualaikum semua,alhamdulilah berkesempatan berjumpa lagi di dunia blog..operasi membungkus x mula lagi,sebab barang2 yang di bawa semasa berpindah  ke Paka x banyak,  barang2 lain masih di  Segamat,jadi petang ni operasi mencari kotak  dan hari2 seterusnya barulah membungkus..x pe perlahan2 pasti berjaya..Rolling on the floor laughing

Ok hari ni mak et nak kongsikan kegembiraan mak et setelah membuat bisnes kecil2lan barang tupperware,ni merupakan cek yang ke 3,lagi 2 cek masih di Segamat,yang ke tiga ni guna alamat Paka,tu yang teruja sikit walaupun jumlahnya x lah sebesar mana,tp syukur kerana keja part time ni memberi duit tepi..bagi sesape yang nak beli barang tupperware mehlah order ngn mak et nanti mak et bagi diskaun%%%%%% mari!mari!mari!:Thumbs up

10 Oktober 2011

Jodoh kami sampai di sini nampaknya…

 

Assalamualaikum semua..semoga sihat hendaknya disamping insan2 yang tersayang..bagi mak et n famili,alhamdulilah sihat sokmo..bila dah lama x update ni rasa mcm ting tong sekejap hehehehe..Sebenarnya pada 22 September yang lalu mak et n anak2 dok bertapa di rumah bonda memandang suami ada urusan keja di Bintulu,dan secara x rasminya 2 anak dara mak et pun cuti khas selama 2 minggu..bila dah sampai Paka balik ni kepalanya mengong  pulak,nak updater segala cerita,resepi pun mood ke laut ditambah pulak jodoh kami x panjang di bumi Ganu ni..erm antara  faktor kami berpindah kerana kurang keserasian dok di sini diikuti pulak ngn peluang keja suami yang lebih baik di tempat baru,rezeki anak2,alhamdulilah..x salah kan tempat ini tapi diri ini,apapun seronok dapat dok kat sini walaupun hanya 3 bulan dok di sini.pasni kalu g Ganu tempat ini akan menjadi kenangan kami hehehehe..

Tempat tinggal baru mak et nanti adalah di  area Bangi..kami akan berpindah ke Bangi dalam waktu terdekat ni,walaupu terbayang keja2 membungkus,mengangkut dan mengemas semula tp  x apalah semua itu pengalaman kan..biarlah penat tapi hati gumbira.

Oklah yea,ada masa nanti mak et update lagi yer nak selesaikan urusan keja2 yang x seberapa ni sebelum kaki melangkah pergi meninggalkan Terengganu Darul ImanWinking smilesebelum tu jom layan lagu ni..

15 September 2011

Suratan atau Kebetulan..?

Assalamualaikum semua pengunjung bog mak et yang selalu menjenguk blog yang suam2 kuku ni,sebenarnya tuan rumah ni pun berkeadaan suam2 kuku hehehe,masih lemau sebb masih lagi dalam suasana hari raya walaupun x kemana2 beraya sejak balik Paka ni,maklumlah eden kan perantau dalam Malaysia hehehehe..

Cerita masak2 pun agak lemau nak tayang,mungkinkah sebab????hehehehe sebab apa?nantilah mak et kongsikan yer buat masa sekarang simpan dulu yea..Dah lama nak kongsikan cerita gembira ketika Aidilifitri yang lalu seperti tajuk diatas kisahnya..Ala2 jejak kekasih gitu hehehehehe ops! jejak kasih..

Kisahnya begini ,kejadian berlaku pada hari Raya ke 4 di Kampung mertua,adik ipar yang dok bertapa di Korea pun balik bercuti,jadi seronoklah kan anak2 buah bila pakciknya yang dok jauh balik beraya nak dijadikan cerita Cik Ghani(adik ipar) bagi tau kawan dia yang keja sebagai trainer di Korea kampungnya di Panchor,Muar nak datang beraya,kawannya pun x sebaya kira pangkat Abanglah,dah kawen n anak2 pun dah 3,jadi mak et n ahli keluarga lain dengar jelah..oooo

Seperti yang dijanjikan lepas Maghrib sampailah kawan Cik Ghani dan famili dia,masa tu mak et x jenguk pun tetamu yg dtg sibuk kat dapur nguyah kuih raya hehehehe lepas menggoreng mee hon untuk tetamu Cik Ghani,sebenarnya mak et yang terlebih rajin yang mengoferkan diri nak masak,Cik Ghani pun sukalah jimat duit x yah nak beli kat warung.

Setelah tetamu menyuarakan hasrat nak balik ,en suami bg tau ‘Ct g lah salam isteri kawan Ghani,dia orang dah nak balik tu’..lebih kurang mcm tulah kata2 manis en suami..pastu dengan rela hati mak et pun naik ke atas nak bersalam DAN

Alangkah terperanjatnya mak et apabila melihat wajah isterinya itu..siapakah dia??

Peah oh Peah

Kak Fieah..@ Refiah Jamian(maap ye curi gambar dr FB akak)

Rupa2nya senior mak et semasa bersekolah di Sek Men Agama Kerajaan Johor(Kluang) aka kakak angkatku hehehehhe..apa lagi sibuklah berbual2 sehingga suami dia n suami mak et bg can berbual2  jejak kasih postpone waktu balik  kejap hehehehehe,lama x jumpa tau last jumpa 1996 hari terakhir dia di Sekolah.,syukur sangat2 dapat berjumpa kembali walaupun sekarang ni kalau nak cari kawan2 dah senang.tp bila jumpa dengan cara begini seronok rasanya..bila dah sibuk berbual nak ambik gambar pun lupa!

Itulah kisahku SURATAN@KEBETULAN..cheewah!pasni cari lagu tu kat youtube yea..

p/s balik keja nak membungkus baju2,malam nak g beraya ke Bangi,Shah Alam  n Sungai BulohSmileseronoknya nak g raya..

07 September 2011

Kutip kad raya dari blogger2 hebat…

Assalamualaikum semua,selamat Hari Raya Aidilfitri dari mak et n famili.Semoga Aidilfitri anda semua membahagiakan lebih2 lagi disamping insan2 yang tersayang walau dimana jua anda berada.Hari ni mak et nak kutip kad raya dari sifu2 mak et yang hebat dengan masakan dan sentiasa menjadi rujukan mak et kerana mereka tidak lokek dengan resepi dan jugak tip2 masakan.terima kasih sifu2 ku Smile

Sifuku yang paling mantopp!!Sifu Ah Mat Gebu..raya tahun ni x dpat dtg Sedenak sebab dah duk jauh di pantai timur Sad smile

dari kak Yatie yang sentiasa cool

 

dari Kak Ummi Kuantan yang sentiasa ceria diblognya walaupun x pernah bersua muka.

dari Ros jintanmanis pakar dalam meroti..

Kak Ita yang kreatif dalam mempersembahan masakannya..x pernah bertegur sekadar silent reader.

Ni pun sifu  yang sentiasa berkongsi segala  cerita suka duka dan pengalamannya kepada pengunjung2 blognya iaitu Kak Lia

05 September 2011

Selamat Hari Raya n Selamat bertugas kembali..

 

DSC_0662

Assalamualaikum semua,alhamdulilah bertemu lagi kita di bulan Syawal yang mulia ini,semoga semua sihat hendaknya,bagi yg dah mula bertugas silalah lakukan tugas2 anda dengan bersemangat yer yang masih bercuti lagi selamat bercuti raya,erm mak et n famili selamat sampai kembali ke bumi Terengganu pada hari Sabtu jam 1110malam,dalam hati ni sayu jer macam x puas jumpa ahli keluarga jugak sanak saudara  tapi apa kan  daya dah tugas suami  bertimbun2 menanti,ku gagahi jugak pulang ke  Ganu huhuhuhuhuhu…

Alhamdulilah Aidilfitri kali ini begitu membahagiakan mak et n famili sebab utamanya giliran beraya di JB,rumah bondaku,dapatlah merasa daging masak dalca bonda,meronda2 bazar ramadhan di Bandar Baru Uda yang meriah jugak berbuka puasa dan bersahur bersama bonda, adik beradik,ipar duai  dan anak buah walaupun dihujung RamadhanSmile

Walaupun cuti raya x panjang,mak et n famili dapat menziarahi rumah nenda,pakcik dan makcik kedua belah bonda dan abah mak et ,rumah saudara belah suami pun alhamdulilah sempat kami ziarah,cuma kesempatan ke rumah sahabat handai je x tertunai.insyaALLAH jika dipanjangkan umur kami akan menziarahi rumah sahabat handai dan saudara mara yang x sempat kami ziarahi.

Di kesempatan ini mak et ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin  kepada semua pengunjung blog mak et,saudara mara,sahabat blog,sahabat FB x kira dimana jua anda berada,semoga ikatan silaturrahim antara kita berkekalan selamanya walau di alam mana jua kita bersua..

25 Ogos 2011

Aura balik raya sudah terasa..

DSC_0286

puan blog interprem jap hehehehhe..

Assalamualaikum semua..berjumpa lagi di penghujung Ramadhan..adong dah lama x mengupdate blog ni,sibuk +penat sangat sejak bekerjaya ni,balik keja terus ke dapur,malam lepas isyak dah bammm..nak entri cerita masak2 pun x berkesempatan sekarang ni,nak cerita yang lain2 pun dah x mampu nak di kongsikan di blog ni,apapun mak et tetap BW blog rakan2 kalau x di laptop di hpn..cuma jika ada kesempatan jejak rindu akan di tinggalkan jika x bekesempatan  hanya di ingatan jer.

Sebenarnya dah rindu sangat2 nak  jumpa family di JB,harap2 dapat balik seawal yang boleh,perasaan ni dah melayang2 ke rumah bonda,nenda,makcik2,pakcik2,mertua dan semua sanak saudara di Johor,kalau ikutkan hati mcm nak naik bas jer hehehehe..(mcmlah tiket bas ada lagi)

Tahun ni mak et beraya di rumah bonda bersama adik beradik,lepas bersalaman kami akan bergerak pulang ke Pontian beramai2 ke rumah 2 nenda diikuti rumah pakcik2 dan makcik2 belah Abah dan bonda dua-dua di Pontian,bermalam semalam di Pontian pada malam raya ke 2,keesokkannya bergerak pulang ke Muar pulak…

Pertama kali dalam hidup nak balik kampung menempuh  perjalanan jauh,harap2 dipermudahakan segalanya,mengikut perancangan,kami pulang ke Johor Bahru pada hari Sabtu petang kerana suami mak et masih lagi bekerja pada hari tu,tp mak et berharap dpt balik awal lagi hehehehehe.malam ni operasi membungkus baju2 dan apa jua yang boleh dibungkus bermula..

Sebelum balik awal2 lagi dah call bonda mintak masakkan dalca  daging.terngidam pulak..aduh..perasaan ni dah melayang2 ke Johor..tolong!!!!

Sebelum mengundur diri mak et ingin memohon ampun dan maaf kepada semua pengunjung blog mak et,jika ada terguris perasaan dengan celoteh mak et,Salam Aidilfitri semoga anda semua meraikannya bersama insan2 tersayang dan bergembira hendaknya,jika diberi kesempatan insyaALLAH akan mak et kongsikan bersama kisah Aidilfitri.Winking smile 

Doakan kami selamat sampai ke destinasi,begitu jugak dengan anda semua,berhati2 di jalanraya..

11 Ogos 2011

Selamat panjang umur Dahlia Sofia Binti Abd Razak….

 

 

Image027

semasa berusia 2 bulan dah pandai kenyit!

Image057

semasa berusia 3 bulan,rindunya saat ini!

DSC_0252 (2)

sekarang dah besar dia!

Salam 11 Ramadhan semua,kalau semalam mak et berkongi cerita dapat anak buah baru,hari  ni pulak berkongsi cerita hari kelahiran Dahlia Sofia Binti Abd Razak yang ke 3tahun hari ni,dah besar dia,macam baru jer melahirkan dia..

Sepanjang mengandungkan Dahlia,mak et x ada masalah,semua boleh dimakan tiada yang alah..tp yang paling x boleh mis 100plus n megi @mamee.semasa g check bulanan doktor kata Dahlia akan keluar pada tarikh 8.8.2008,sampai jer tarikh tu x ada tanda2 nak bersalin pun, 2 hari tunggu x nak keluar jugak si Dahlia ni,maka  mak et g check doktor kata jalannya baru 1 cm..suh datang esok,sempatlah melihat adik lelaki mak et nikah kat Pontian walaupun dalam hati ni berdebar2.

Pada pagi Isnin selepas sarapan mak et n suami pun ke klinik bersalin,doktor mengesyorkan masuk ubat supaya baby ni keluar,macam kes Damia Insyirah,setelah masuk ubat dalam 5jam ,tanda2 nak bersalin mula terasa,perut mula memulas,pinggang pun sengal,datang Puan Misi check kata jalan dah buka sepenuhnya,lepas panggil doktor x sampai 10minit,keluarlah Dahlia Sofia seberat 3.43kg pada jam 130petang.

Mama,papa,Kakak Balqis dan Kakak Insyirah mendoakan adik dipanjangkan umur,diberi nikmat kesihatan yang baik,menjadi anak dan adik yang baik,AMIN..Kami sayang sangat kat ADIK!

Kalau x ada aral kita sambut kat rumah Atok yer dik!Petang ni nak balik Muar,doakan perjalanan kami selamatSmile

 

10 Ogos 2011

Tahniah Cik Olen n uncle Mad..

DSC_0038

Assalamualaikum berjumpa lagi..hari ni mak et nak berkongsi berita gembira,adik ipar mak et selamat melahirkan cahaya mata pertamanya pada pagi tadi jam 130 pagi di Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru,baby boy seberat 3.6kg,semoga kehidupan Cik Olen dan suami bertambah bahagia lagi lebih2 lagi dibulan mulia ini,AMIN..

InsyaALLAH jika dipanjangkan umur kita berjumpa di kg hujung minggu ini kerana kami akan pulang pada esok hari..yahooo! x sabar nak jumpa Mad Noor JuniorSmile

09 Ogos 2011

Sebulan sudah..

red ribbon formed the 30 number

(tq mr google)

Assalamualaikum semua,selamat berpuasa..dah 9hari kita melalui bulan Ramadhan Al Mubarak semoga kita terus kuat dan sihat hendaknya..diam x diam dah sebulan mak et n famili duk kat Paka,rasanya macam dah lama dok sini,rindu kat kampung halaman mula terasa,harap2 minggu ni dapat balik Muar,rindu sangat2 merasai suasana Ramadhan di Johor.

Kerasian di sini masih belum dapat dirasai di sini,lebih2 lagi bab makanan,masih kurang serasi dengan anak tekak mak et n famili di sini,rindunya Bazar Ramadhan Sungai Abong,Parit Sulong,Bandar Baru Uda,Kampung Melayu ..rindu semuanya termasuk orang2 di JB,masakan bonda khasnya..

Jusco Taman Maluri

(tq mr google)

Alhamdulilah persiapan raya untuk anak2 pun dah siap,pada hari Sabtu lepas mak et n anak2 dapat ikut suami ke Taman Maluri atas urusan keja,sempatlah kami menggunakan kesempatan yang ada untuk bershoping2 kat Jusco Taman Maluri,selesai sudah persiapan raya anak2 dan mamanya sekali,cuma kesempatan nak  membakar biskut-biskutan jer x dapat dipastikan lagi ni,harap2 mampu nak membiskut kalau x beli jelah heheheheehe..

Oklah nanti  mak et sambung lagi yer,nak balik masak!!!Winking smile

04 Ogos 2011

GOLDEN CHURN @MAJERIN CAP TONG SAH HARAM…

artikel diambil dari sifu n sis lin thanks!

Assalamualaikum semua,alhamdulilah berjumpa lagi kita hari ni,selamat menunaikan ibadah puasa semua.Hari ni mak et nak kongsikan bersama info yang amat penting untuk semua pengguna golden churn seperti mak et n bonda mak et jugak mereka2 rajin membakar kek,biskut dan menggunakan jenama ini.

Bonda mak et selalu  menggunakan majerin ini semasa membuat kek kukus buah2an.apapun bila dah tahu sebaik2nya kita tinggalkan aje majerin ini buat selamanya.Semoga ketelanjuran kita memakannya di ampunkan ALLAH kerana tidak tahu,AMIN..

Terima kasih kepada sifu Mat Gebu jugak Sis Lin dan rakan2 blogger lain yang berkongsi info ini  Smile

03 Ogos 2011

Sekolah Baru Kakak Balqis n Damia..

 

 

DSC_0248

Assalamualaikum semua,,berjumpa lagi ..dah  3 Ramadhan  hari ni,1 dan 2 Ramadhan mak et hanya berbuka puasa bersama anak2 kerana suami ke Singapura,x sempat lagi nak meninjau2 bazar Ramadhan di sini,kalau x ada aral mungkin petang ni nak melihat keadaan bazar ramadhan di sini,mana yg berkenan bolehlah dibeli.

Ok ni lah wajah 2 abaradik yang bersekolah sama,nak masukkan Pra,penuh,nak masukkan Tabika Kemas x jumpa sekolahnya,tanya orang orang kata Sekolah ni,pergi daftar rupa2nya Sekolah ni Tabika Perpaduan,dah daftar  x kan nak batalkan,sekolah jelah,sekali harung 1 sekolah cuma dia orang duduk asing2 ikut umur.

Semoga anak2 mama n papa dapat belajar rajin2 di tempat baruSmile

31 Julai 2011

Salam Ramadhan Al-Mubarak

Ramadan_Kareem_(33)

Assalamualaikum semua..semoga dengan kedatangan Ramadhan kali ini kita semua diberi kekuatan untuk melaksanakan ibadah mulia ini,maaf lah dah lama mak et menyepi,mood mengupdate lambat benar nak datang,tp mak et selalu jugak jalan2 ke blog kawan2 walaupun kadangkala tidak meninggalkan jejak,semoga ikatan persahabatan di alam blog terus berpanjangan,insyaALLAH..

Dikesempatan ini mak et ingin mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan yang bakal kita lalui walau dimana jua kita berada,begitu jgk dengan diri ini dan keluarga kerana ini merupkan Ramadhan pertama kali sambut di negeri orang ,dah jadi perantau lah kiranya kami ini hehehehe..walaupun sayu tapi itulah lumrah kehidupan kan.Jugak kemaafan dipohon seandainya mak et ada menguris perasaan anda semua tanpa disedari.

Jika diberi keizinan oleh ALLAH insyAALLAH mak et akan berceloteh lagi yer..kerana sekarang ni mak et telah memulakan tugas tambahan sebagai pekerja di tempat kerja suami,alhamdulilah,hikmah  disebalik menjadi perantau.

11 Julai 2011

Bila Insyirah x tido siang beginilah jadinya…..

DSC_0082

Assalamualaikum semua..ok hari ni mak et nak berkongsi cerita semasa nak bergerak ke Terengganu pada Jumaat malam 8hb Julai,kira2 pukul 10 malam,kami bergerak meninggalkan rumah..sebelum tu 3 dara sibuk ajak singgah rumah kawan Damia,namanya Dhia,papanya melayan permintaan 3 dara..nombor rumahnya x tahu main belasah jer,tengok keta x ada,si mama pun cakap Dhia x adalah dia balik rumah atok dialah,setelah mereka puashati,perjalanan pun diteruskan..

Setelah membelok ke lebuhraya Segamat-Kuantan,en suami  berhenti lagi untuk mengisi minyak,lepas isi dia tanya,”nak makan x anak2 papa?”mama tukang jawab..”boleh jugak”,pusing2 kat kawaan Taman Yayasan,teruslah berhenti kat satu kedai makan,semasa nak turun tu Insyirah bg tau,”Insyirah x nak makan,Insyirah nak tido dalam keta”jadi yang turun makan hanya berempat jelah.Selepas siap makan,kami pun ke kereta,semasa nak bukak pintu x boleh bukak,rupa2nya Insyirah kunci dari dalam dan dia nyenyak tido di sit belakang,puaslah kami mengetuk cermin ,pintu sambil sebut nama Insyirah,namun..Insyirah x bergerak pun malah nyenyak tido..adoonnng!!!mcmana ni pa..mama yang gabra..sehingga 2 orang lelaki Cina menawarkan pertolongan yg agak menarik..apa dia???membunyikan hon keretanya yang boleh berdengung n cair ta*k telinga..namun Insyirah tetap maintain tido lena seperti tiada apa2 yang berlaku..mama semakin panik..papa nampak cool dalam hati  xtahulah..

Setelah usaha lelaki Cina x berjaya,mereka meninggalkan kami huhuhu..bermacam2 perkara yang mak et pk..Insyirah kalau x tido siang,tido malam memang lena lah diulit mimpi,bom jatuh sebelah dia pun dia x bangun.

Akhirnya dengan izin ALLAH..suami menjenguklah kat tingkap bumbung keta,terbuka sedikit,barulah mak et  teringat semasa nak memulakn perjalanan Dahlia sibuk nak jengukkan kepala dia,sambil tu tangan dia dah picit sikit suis tingkap bumbung tu tp terbukak sikit je..alhamdulilah,pemilik kedai makan pun memberi batang mop..lalu en suami pun menjolokkan batang mop dari atas tingkap ke butang pintu,semasa usaha ini dilakukan,mak et masih lagi mengetuk cermin dan memanggil nama Insyirah,sambil berselawat dan berdoa agar Insyirah sedar,namun Insyirah x bangun2 jugak huwaaa!!

ALHAMDULILAH..akhirnya pintu kereta berjaya dibuka atas usaha papa..syukur sangat2 masa tu..x terkata hanya ucapan ALHAMDULILAH berkali2...Kalau x,x tahulah apa yang akan terjadi,mungkin kami berempat tido kat sebelah keta hinggalah  Insyirah bangun dan bukak pintu hehehehe..

Perjalanan di teruskan sehinggalah sampai ke Kuantan oleh kerana suami mak et dah ngantuk yang teramat2 sangat makanya kami bermalam di bandar Kuantan akhirnya,apapun fuh lega dah sampai separuh perjalanan kalau x masih lagi di Segamat menunggu Insyirah bangun..

Itulah kisah Damia Insyirah Binti Abd Razak..bila x tido siang sibuk main game dalam laptop mama,malamanya tido memang x sedar apa2..pengajarannya lepas ni,kena paksa Insyirah turun walaupun dia ngantuk dan keduannya papa kena simpan kunci pendua dalam dompet..

P/s:Petang ni mak et nak g station bas Dungun ambik  bonda  mak et n anak saudara sampai dari Jb..terubat rindu kat bonda..

10 Julai 2011

Akhirnya Segamat dan Johor Darul Takzim ku tinggalkan jua..

 

DSC_0423 (2)

ami cue aka birasku..

Assalamualaikum semua pengunjung setia blog mak et,terima kasih kerana sudi menjenguk blog yg dah lama x berupdate,bukan malas tetapi kekangan masa dan keadaan diri yg kurang sihat membuatkan mood untuk mengupdate sedikit terjejas jugak untuk menjenguk blog rakan2 dan biras mak et..apapun mak et muncul lagi walaupun kali ni tidak berada di bumi lahir mak et,suami n anak2, sekarang mak et berada di negeri Darul Iman..

Dua minggu sebelum pindah mak et n anak2 pulang ke JB kerana adik lelaki mak et nikah,x buat majlis besar2an hanya kenduri kesyukuran,balik dari JB badan rasa lain macam,semua sakit2..almaklumlah adik yg nikah,kakak yang over buat itu,ini kesana kesini,dan akhirnya mak et kena demam urat..

 

DSC_0436

pengantin bersama bonda n ayanhanda ku..i love mak n abah!

Lega sedikit sakit2 badan,operasi membungkus pulak,walaupun barang2 yg diangkut x  banyak mana tp penatnya masyaALLAH..mak et sempat jgk mengekek n memufiin untuk kawan2 kakak Balqis n Kakak Insyirah pada hari terakhir persekolahan mereka di bumi Segamat, tp nak memposing nya malas + penat  yang amat sangat ..segalanya tinggal kenangan.

X pelah kan,walau dimana jua kita berada Malaysia adalah tanahair kita yang tercinta huhuhuhu memujuk hati yang lara waktu ini,yang penting en suami ada disisi,senang nak uruskan segala keperluannya dan anak2 bila dia disampingku hehehhe..

Urusan anak ke sekolah mana masih x buat lagi,minggu depan baru mulakan,en suami kata bagi peluang anak2 bersukaria dulu ,mamanya pun ok bos!anak2 kena biasakan keadaan disini maklumlah sebelum ni cuti hujung minggu Sabtu dan Ahad sekarang dah sampai sini Jumaat dan Sabtu n juga slang bahasa di sini ..insyaALLAH lama2 nanti dia orang biasa.

Cerita masak2,kek2,biskut2,muffin2 dan segala yang berkaitan dengan makanan akan menyusul,cuma x tahu cepat@lambat, sebab segala stok kuih muih mak et sudah tiada,nak kena cari kedai menjual bahan2 kuih dulu kat sini,x tahu lagi kat mana,en suami ada kelapangan nanti baru on GPS  n tuju  hehehe…

Oklah nanti mak et sambung lagi bercerita yer,harap terubat rindu yea..erm ada ke yang rindu kat mak et???kwang3xWinking smile

22 Jun 2011

Blueberry finger Bun

P6212168

Assalamualaikum,salam berjumpa lagi semua,sebelum mak et berceloteh panjang,mak et ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang sudi mengirimkan  ucapan dan doa untuk mak et sempena ulangtahun kelahiran mak et semalam,rasa terharu sangat kerana ada juga sahabat blogger yang sudi membuat entri hari lahir mak et dan rakan2 yang berkongsi tarikh lahir yang sama pada 21hb Jun..terima kasih Ayu,walaupun kita hanya bertemu muka di banglo Sifu Ah Mat Gebu sebanyak 2x namun persahabatan kita alhamdulilah  berpanjangan sehingga kini,mudah2an sehingga akhir hayat kita yer,AMIN..

 

DSC_0301

Ayu berbaju n bertudung purple,ditengah tu ratu kuih talam,kak yatie 

Ok tukar balik cerita bun yang mak et buat ni,mak et kutip dari sifu roti yang amat rajin meroti dan mempelbagaikan resepi2 roti,sungguh kreatif Puan Rosmarlina  ni,mak et jugak kagum dengan dia,kalau nak meroti biasanya mak et ke dapurnya,memang puas hati menjadi dengan sedap dan lembut seperti roti beri biru ni,seronokk sangat bila buat dan menjadi kan?rasa berbaloi2.Terima kasih kepada Puan Rosmarlina,izinkan mak et C&P resepinya untuk menyebarkan lagi ilmu meroti ni..Jom kita meroti dan selamat mencuba pasti x mengecewakan.Winking smile

Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com
Bahan-bahanya ( untuk doh roti)
300gram tepung roti (tepung high protein)
100gram tepung gandum
2 sudu besar susu tepung@skim milk
3 sudu besar gula
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
40gram @ 2 sudu besar shortening@butter@marjerin
1/2 sudu kecil garam
6gram yis atau 2 sudu kecil yis
150ml susu suam@air suam
3 sudu besar water roux@ 1 sudu kecil bread softner @ bread improver
1 sudu kecil baking powder

(Untuk topping, sedikit blueberry filling- boleh dibeli di kedai bahan-bahan kek dan roti )
* untuk gliss*
ros guna egg wash dari (baki telur ditambah dengan 1sudu besar air dan beberapa titik esen vanila)

 

P6212129

Cara-caranya ( Doh Roti)
1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh, kecuali bahan topping dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan kecuali bahan topping dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Setelah menjadi doh ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastic itu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit atau satu jam.
4. Selepas itu,  tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin, bahagi doh pada beberapa bebola kecil dan bentukkan jejari (lonjong), susun di dalam acuan petak 18cm atau di atas dulang pembakar, pastikan bun tidak disusun terlalu rapat, supaya bun boleh naik dengan baik,  biarkan naik dua kali ganda. Peringatan, acuan petak dan dulang pembakar mesti di alas dahulu dengan baking sheet supaya senang dikeluarkan dari acuan apabila siap di bakar nanti.
5. Gliss permukaan bun dengan egg wash, masukkan blueberry filing di dalam plastik dan lubangkan di penjuru plastik tadi, jalurkan melintang ke tas bun dengan blueberry filling, akhir sekali, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang.
6. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.

21 Jun 2011

Tarikh Keramat sampai lagi..

Assalamualaikum semua..syukur alhamdulilah hari ni  genap usia mak et 31 tahun..dah berganjak lagi nombor.Semoga diri ni dilimpahi lagi  keberkatan dan kasih sayang dari ALLAH jugak dari insan2 disekeliling mak et,AMIN..

Tiada acara istimewa kerana en suami x ada di sisi,hanya suara 3 puteri menyanyikan lagi Hepi Birthday untuk mamanya,terima kasih permata hati mama!untuk suami  juga yang sentiasa menjadi orang pertama memberi ucapan kepada diri ini dari Hari Ibu,Hari Guru walaupun kerjaya itu telah 3 tahun mak et tinggalkan,Hari ulangtahun perkahwinan dan Hari Lahir mak et..sayang semuanya..

x lupa ucapan sms dari adik beradik yg x pernah lupakan tarikh lahir mak et,sepupu,saudara mara,sahabat sekolah,Kolej,sahabat alam maya di facebook,terharu sangat2,sayang korang semua!!nak bakar kek pun kena tunggu en suami balik,kek untuk Hari Bapa n Hari Lahir mak et(2 dalam 1)

20 Jun 2011

Manggo Smoothie..


Assalamualaikum semua..lepas sarap muffin pagi tadi mari kita minum air mangga segar dari dapur mak et pulak,sedang eloklah dengan cuaca panas terik sekarang ni,resepi ni mak et kutip dari dapur Kak Ummi Kuantan,tergoda dengan manggo smoothie dialah ni semalam g cari buah mangga kat kedai buah di tepi lebuhraya Segamat-Kuantan..asalnya beli 4biji je..sebab tukang jual tu cakap 4biji sepuluh ringgit,lepas bayo nak angkut,rupa2nya tukang jual bagi lebih,sampai rumah kira..ha kooo dapat 14biji, rezeki tu..walaupun kulitnya nampak dah buruk tp isinya manis,pasni bolehlah mempelbagaikan lagi 9biji mangga tu..kena jalan2 dapur2 sifu masakan nampaknya hehehehe..

Terima kasih daun keladi buat Kak Ummi Kuantan kerana berkongsi air mangga yang teramatlah sedap ni walaupun mak et x ada stok yogurt tp rasanya tetap nyaman dan tenang..izinkan mak et C&P resepinya dan letak dalam blog mak et yer Kak Ummi..

Resepi: Ummi @ Home Sweet Home Bahan:-
2 biji mangga masak kuning (mak et guna 5 biji mangga bersaiz kecil)
4 cawan susu segar
135 gm yogurt perisa mango (mak et x letak,x ada stok,.ganti dengan air sejuk dari peti sejuk)
3 - 4 sudu besar gula (ikut kemanisan buah)
ais kiub secukupnya( x letak)


Cara-Cara:-
1.Kupas dan potong kecil buah mangga dan masukkan ke dalam blender.
2.Masukkan kesemua bahan lain dan kisar sehingga semuanya sebati/pekat.
3.Tuangkan ke dalam gelas sesuai dan letak hirisan mangga jika suka. Sedia untuk dihirup.

Congo Bar versi Muffin

Image4727_thumb

Assalamualaikum semua salam  bertemu lagi.semoga semua pengunjung blog mak et sihat dan ceria hendaknya,insyaALLAH..Ok hari ni mak et nak tayang muffin.mak et kutip dari dapur Kak Nor,tapi resepinya  mak et salin  dari Majalah Jelita bulan April 2011 n mak et tukar dari loyang ke versi muffin,senang 3 askar kecik ni nak makan hehehe..rasanya pun sedap menepati Citarasa Rinduan hehehehe..

Ok x nak celoteh banyak kalau nak cuba silalah lah yer,terima kasir yea Kak Nor dan penyumbang resepi asal di atas resepi yg mudah dan sedap ni..izinkan mak et C&P dan panjangkan resepi ni dalam blog mak et yer.

Bahan-bahan:

220gram gula perang

150gram mentega

3biji telur

1 camca teh esen vanila

315gra tepung serba guna*

2 1/2 camca teh serbuk penaik*

1/2 camca teh garam*

300gram serpihan coklat(coklat chips)

kepingan badam secukupnya

Bahan bertanda * di ayak bersama.

 

Cara membuatnya:

1.Panaskan oven pada suhu 170’C.

2.Campurkan gula  perang bersama mentega dan kacau rata guna whisk.

3.Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sebati dan masukkan esen vanila.

4.Masukkan tepung,serbuk penaik dan garam yang telah diayak dan kacau lagi.

5.Masukan serpihan coklatdan gaul rata.Kemudian masukan dalam loyang  yg telah dialas dengan kertas  minyak dan dilenserkan mentega.Tabur sedikit tepung.(mak et masukkan dalam kertas cawan)

6.Pastikan adunan diratakan  n taburkan kepingan badam ke atas adunan.

7.Bakar sehingga masak lebih kurang 25-30minit.

19 Jun 2011

Selamat Hari Bapa!

 

 

a47ce554cad6aa9c

Assalamualaikum semua..semoga sihat hendaknya sempena Hari Bapa hari ni.Terlebih dahulu ucapan Selamat Hari Bapa mak et tujukan khas untuk abah tersayang Hj Othman Bin Mohamed,bapa mertua Salleh Bin Hj Hashim,suami tercinta Abd Razak Bin Salleh dan untuk semua bapa2 di dunia ini,tahniah kerana pangkat itu menjadi milik anda!Semoga ALLAH panjangkan umur kalian diberi nikmat kesihatan agar dapat terus menyalurkan kasih sayang kepada semua anak2 mu jugak isterimu yang tercinta..Segala pengorbananmua hanya ALLAH yg akan membalasnya ,mencari rezeki untuk membesarkan,menyekolahkan anak2 jgk memenuhi keperluan insan2 yg berada di sekeliling mu..Terima kasih abah dan suamiku yang tersayang!

18 Jun 2011

Singgah sekejap di sawah bendang..

DSC_0368 (2)

Assalamualaikum..selamat berhari Sabtu,apa aktiviti hari ni?mak et n anak2 x kemana2,duk rumah jer,en suami x balik minggu ni,jadi buatlah apa yg patut kat rumah.Hari ni mak et sambung balik episod bercuti yg x abis2 lagi walaupun hanya cuti2 dalam Malaysia jer,tp yg penting masa bersama2 keluarga tu yg paling mahal kan?Pada hari Isnin nya(6hbJun) pulak kami  bergerak meninggalkan Sabak Bernam untuk kembali semula ke rumah masing2..pemandu pelancong kami membawa kami ke kawasan sawah bendang di Sekincan,waktu kita sampai,kebetulan padi menguning seronoknya mak et,jakun pun ada hehehehe..x nak cerita banyak,jom  layan jerlah adengan menarik kami semua…

DSC_0353 (2)

 

DSC_0388 (2)

DSC_0351 (2)

DSC_0369 (2)

jadilah seperti padi,semakin berisi semakin tunduk

DSC_0359 (2)

DSC_0390 (2)

DSC_0354 (2)

Ni bukan padi lah Danial..

DSC_0342 (2)

peace dari Insyirah..

DSC_0349 (2)

DSC_0395 (2)

Rumah burung  pun ada di kawasan sawah bendang..ada 6 buah rumah burung yg sempat mak et kira..

DSC_0378 (2)DSC_0376 (2)

2 beradik yang sibuk memanjang dengan telipon..kring..kring..kring..

DSC_0357 (2)

kenangan kami sekeluarga..