CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

22 April 2011

Blueberi cheese tart..

Image4448

Assalamualaikum semua,berjumpa lagi di hari Jumaat penghulu segala hari,semoga sihat hendaknya,semalam petang mak et merajinkan diri mengecis tart ni,sebab suami nak  baliklah katakan ,tp en suami call bagi tau x jadi balik minggu ini tunda ke minggu depan,jadi projek mengecis ni tetap diteruskan jgk,walaupun hati lara huhuhu..x pe sabar..minggu depan bukannya lama pun,pujuk hati yg lara ni,kalau ada lagi hayat tart ni berjumpalah ngn en suami,kalau x kena tunggu mood rajin datang lagi lah yer..resepinya mak et  kutip dari dapur Kak Sari Yusa yg merupakan tauke cheese tart,cuma mak et olah dari strawberi kepada blueberi ,memang sedap,tp tangan keras yg buat jadi kejadian tart shell ni x lah secantik tauke yg jual,untuk makan sendiri oklah tu kan,anak2 pun x berhenti2 ngap heheh..terima kasih kak Sari Yusa..

Pagi tadi sempatklah g Billion membeli susu anak2 dan keperluan dapur sikit,memandangkan stok susu anak dah tinggal sikit,sebab cadangnya nak g beli ngn en suami,dah dia  xjadi balik,g lah berdua ngn si Dahlia,pastu cepat2 bayo n terus ke sekolah kakak Balqis dan Insyirah,nasib baik dia orang x balik lagi,mak et malas nak pergi berempat,faham2 sendirilah kalau dah 4 kepala berada di Billion mcm2 kejadian boleh berlaku ,pergi berdua lebih selamat..

Image4431

Haa saja jer masukkan gambar  char kue teow ni,menu petang ni,nak tahu resepinya boleh rujuk kat   DTS yer,resepi yg senang dan sempoi jer..terima kasih sifu ah Mat Gebu.Ok bagi sesape nak mencuba cheese tart ni bolehlah  rujuk resepi yg mak et C&P dari dapur Kak Sari Yusa dan sumber dari Kak Azita Zain…terima kasih kalian berdua,izinkan mak et copipes yer.1 adunan ni boleh dapat 70 biji,tp mak et hanya dapat 66 biji jer..

Cheese Tart
Sumber:
Kak Azita Zain
Bahan-bahan Kulit Tart:
170gm margerin
50gm gula icing
1 biji telur (C)
1st esen vanilla
290gm tepung gandum
Cara-cara:
~ Pukul margerin dan gula icing dengan senduk kayu, pukul sekejap sahaja.
~ Masukkan telur dan esen vanilla dan putar lagi dengan senduk kayu hingga sebati.
~ Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
~Tekankan doh dalam acuan tart, cucuk permukaannya dengan garfu dan bakar 180 darjah C selama 25-30 minit.
~Keluarkan kulit tart dari acuan.

Image4436

 

 

Bahan Inti:
Inti blueberi  secukupnya
250gm cream cheese
50gm gula kastor
1 biji telur (B)
1/2st esen vanilla
~ Putar cream cheese dan gula kastor sehingga gebu.
~ Masukkan telur dan esen vanilla, putar lagi hingga sebati.
~ Masukkan inti blueberi dan inti cream cheese ke dalam piping bag yang berlainan.
~ Paipkan inti blueberi  ke dalam kulit tart secukupnya dan kemudian paipkan pula cream cheese sehingga memenuhi sisi kulit tart.
~ Paipkan lagi inti  blueberi di atas cream cheese membentuk corak yang di sukai.
~ Bakar 10 minit lagi atau sehingga cream cheese tidak melekat bila disentuh sedikit dengan hujung jari.

74 ulasan:

Citarasa Rinduan

selamat malam makEt..
amboi3..
kalau lah mak et dah jejak langkah kak yus..
alamatnya ayu tertinggal jauh nie...

PS: sampai skrang masih dapat rasakan kelazatan hasil cheese tart kak yus

Mamamya

akak ni baru b'angan nak buat...mak et dah tayang dulu kat sini..hehehe...ssh x nak buatnya..akak pun tangan jenis keras jugak nih...

Ummi

Salam singgah Siti, waaah rajinnya dia wat tart...akak kan lama dah x mengetart...maleh jek..wat pie pun baru je rajin...hehehe

Siti Indrawati

Selamat tengahari Ayu..terima kasih tinggal jejak rindu..yea buat tp x secantik tauke,kena asah skill lagi,tp rasanya puhhhx boleh nak cakap hehehe..

x pe Ayu uruskan restoran bebaik,ada masa nanti mak et n d geng sampai yer..

Siti Indrawati

Hai mamamya..Ni pun resepi yg tertunda2 dr sehari ke sahari nak buat x terbuat2,akhirnya buat jgk walaupun rypanya x cantik,baru2 rasa susuah,lama2 x susah sangat..kena buat banyak kali rasanya hehehehe..buat kak pasti x kecewa..sedap sesangat..

Siti Indrawati

Wasalam Kak Ummi..Kak Ummi ni antaranya sifu Siti jgk,suka g dapur akak,terima kasih sudi follow n tinggal jejak ..
x pe kak,akak dah terror,nak buat bila2 masa boleh buat hehehe..
kak resepi akak yg Siti buat antaranya triffile lemak manis tu sedap..
Kalau lalu Segamat,bg tau..bolehlah merasa air kopi air tangan org Segamat..hehehe..

Sari Yusa Ibrahim

Hai, kesian dia, abg tak jadik balik ya. Nanti smbil tnggu abg, smbil mkn cistat yek, ingat.. jgn habiskan tau... hehe

Tanpa Nama

buy tramadol online tramadol 100mg buy online - buy tramadol online cheap

Tanpa Nama

buy tramadol online generic tramadol no prescription cod - much tramadol ultram

Tanpa Nama

xanax online does xanax show up parole drug test - xanax side effects wiki

Tanpa Nama

generic xanax xanax class 2 drug - buy generic xanax no prescription

Tanpa Nama

buy tramadol online order tramadol overnight delivery - buy tramadol online reviews

Tanpa Nama

buy tramadol online tramadol 200 mg high - ultram side effects in men

Tanpa Nama

xanax online xanax overdose symptoms - buy xanax online in australia

Tanpa Nama

generic xanax drug reactions with xanax - side effects of generic xanax

Tanpa Nama

buy tramadol online can buy tramadol online usa - buy tramadol online no prescription overnight

Tanpa Nama

buy tramadol online buy tramadol online no prescription cod - buy tramadol missouri

Tanpa Nama

buy tramadol online tramadol online missouri - buy tramadol online for cheap

Tanpa Nama

generic xanax many bars xanax overdose - stronger than xanax for anxiety

Tanpa Nama

carisoprodol 350 mg carisoprodol hydrocodone - carisoprodol uses

Tanpa Nama

xanax online xanax online prescription - xanax bars colors

Tanpa Nama

buy tramadol online tramadol dosage usa - order tramadol from usa)

Tanpa Nama

xanax pill order xanax no prescription - xanax effects mood

Tanpa Nama

xanax depression cost generic xanax walmart - buy alprazolam .25

Tanpa Nama

carisoprodol 350 mg carisoprodol mp 58 - carisoprodol mechanism

Tanpa Nama

xanax online buy xanax no prescription needed - xanax dosage for adults

Tanpa Nama

generic xanax does xanax show up same klonopin drug test - images of generic xanax

Tanpa Nama

carisoprodol 350 mg carisoprodol taper - carisoprodol soma sun

Tanpa Nama

carisoprodol 350 mg can carisoprodol 350 mg get you high - soma carisoprodol 250

Tanpa Nama

buy carisoprodol carisoprodol hair drug test - carisoprodol 350 mg for pain

Tanpa Nama

buy cialis online cheap cialis online in usa - cialis wiki

Tanpa Nama

xanax online non generic xanax - 0.25mg xanax and alcohol

Tanpa Nama

cialis no prescription buy cialis online us no prescription - cialis price boots

Tanpa Nama

buy tramadol online buy tramadol hcl online - tramadol dosage info

Tanpa Nama

cialis online how to buy cialis online in australia - cialis online australia

Tanpa Nama

xanax online xanax drug contradictions - buy xanax online with a prescription

Tanpa Nama

xanax online drug interactions concerta xanax - alprazolam de 0 5 mg

Tanpa Nama

cialis online buy cialis online with mastercard - buy legit cialis online

Tanpa Nama

xanax online xanax generic good - xanax drug alternative

Tanpa Nama

order cialis from canada cialis quiz - cialis price drugstore

Tanpa Nama

xanax online order xanax online canada - buy xanax online spain

Tanpa Nama

buy cialis online price for cialis 5mg australia - can you buy cialis online in australia

Tanpa Nama

cialis online order cialis at online pharmacy - cheap cialis online pharmacy prescription

Tanpa Nama

http://landvoicelearning.com/#23561 order tramadol overnight delivery - tramadol pill high

Tanpa Nama

buy tramadol tramadol 50 mg ingredients - tramadol hcl er 200 mg tab

Tanpa Nama

buy tramadol tramadol 50 mg 377 - tramadol 50 mg much

Tanpa Nama

http://buytramadolonlinecool.com/#59473 what does 100 mg tramadol look like - buy cheap tramadol online cod

Tanpa Nama

tramadol no rx tramadol 50 mg pain killer - tramadol 50mg get you high

Tanpa Nama

http://buytramadolonlinecool.com/#96430 tramadol 100mg flashback - tramadol dosage neuropathic pain

Tanpa Nama

order tramadol overnight tramadol 50 mg strength - buy tramadol us pharmacy

Tanpa Nama

buy tramadol tramadol for sale online usa - buy tramadol online usa

Tanpa Nama

buy tramadol online tramadol online pharmacy no prescription - addiction to tramadol symptoms

Tanpa Nama

buy tramadol tramadol 2012 - buy tramadol australia

Tanpa Nama

tramadol 50 mg buy tramadol online no prescription usa - tramadol withdrawal wiki

Tanpa Nama

http://buytramadolonlinecool.com/#30807 tramadol hcl uses - tramadol 800 mg day

Tanpa Nama

buy tramadol tramadol hcl is it a narcotic - tramadol buy online no prescription

Tanpa Nama

buy tramadol buy tramadol egypt - can tramadol overdose fatal

Tanpa Nama

learn how to buy tramdadol tramadol kick in time - buy tramadol online new zealand

Tanpa Nama

buy tramadol ultram tramadol hcl humans - tramadol 50 mg medicine

Tanpa Nama

buy tramadol order tramadol no prescription overnight - buy tramadol online us

Tanpa Nama

buy tramadol tramadol dosage renal failure - high dose of tramadol

Tanpa Nama

http://reidmoody.com/#45570 buy cheap ativan no prescription - lorazepam 1mg ativan

Tanpa Nama

lorazepam mg does ativan and xanax show up the same on a urine test - lorazepam 1 mg nebenwirkungen

Tanpa Nama

buy xanax online fastest way pass drug test xanax - xanax 7176

Tanpa Nama

buy tramadol cod order tramadol arkansas - tramadol 50 mg every 4 hours

Tanpa Nama

buy xanax online xanax drug wikipedia - xanax effects drug

Tanpa Nama

buy tramadol overnight delivery buy tramadol online with visa - buy generic tramadol online

Tanpa Nama

buy xanax online no prescription overnight xanax side effects short term - xanax side effects in women

Tanpa Nama

buy xanax online different kinds xanax bars - xanax generic colors

Tanpa Nama

xanax buy long will xanax high last - xanax drug test detection time

Tanpa Nama

http://staam.org/#41652 order tramadol with mastercard - tramadol for dogs empty stomach

Tanpa Nama

buy xanax online xanax effects central nervous system - generic xanax good xanax

Tanpa Nama

buy xanax online buy xanax cod delivery - buy xanax online real

Tanpa Nama

Youг oωn aгtіcle haѕ established useful tο me personаlly.
It’s really useful аnd уοu're simply naturally very knowledgeable in this field. You have got popped my sight to be able to various thoughts about this topic with intriguing and strong written content.

my page ambien