skip to main |
skip to sidebar
Selamat malam semua..sebelum menutupkan mata baby boy mak et ni,nak entri sejenis roti,nama seperti diatas hehehe..mak et ambik kat rumah Puan Hana yang duk dibumi Jepun sana,sungguh x menghampakan walaupun mak et baru berkawan2 ngn Bibik Melayu..
Jom layan resepinya:
230gm tepung gandum
60g tepung roti
125ml susu segar
4g yis kering
50g telur(1 biji)
38g gula
5g garam
63g butter
gula kasar
Caranya:(Menggunakan BM)
1)Masukkan susu,garam n gula dalam BM, masukkan telur kemudian masukkan tepung n yis.
2)Setting menu dough n on kan.
3)Bila adunan doh telah sebati masukkan butter dan biarkn BM terus menguli hingga habis lebih kurang 1 1/2 jam.
4)Bahagikan doh kepada 10 bahagian dan rehatkan 15minit.
5)Ambil sebiji canaikan bentuk bulat @oval lebih kurang 8cm.Gulungkan doh dan cantumkan.
6)Tutup doh dan biarkan naik sekali ganda lagi lebih kurang 30-40minit.
7)Sebelum bakar sapukan doh dengan campuran telur sedikit susu n setitik madu.Kemudian guntingkan sedikit doh n taburkan gula.
8)Bakar pada suhu 170-180’c selama 10-15minit @keperangan.
9)Angkat dan sejukkan diatas redai.
0 ulasan:
Catat Ulasan