Assalamualaikum semua..erm dah sarap?malam tadi saja2 mencuba membuat apam mekar yg dikutip dari dapur Kak Fida yg duk kat Kota Singa..terima kasih yea kak.dan bila jalan2 kat blog pakar masakan yg lain ramai yg dah buat apam ni..lama kelamaan hati ni pun terpanggil untuk mencuba dan.. ini lah hasilnya…
Sepatutnya apam ni tersenyum simpul macam ni..tp kebanyakkannya pemalu mcm mak et hehehehe…apa2 pun memang sedap,lembut mcm aiskrim..cubalah dan bahan2nya pun senang. pagi ni mak et n d geng sarap apam mekar ni..nyam..nyam,,nyam…
Jom layan bahan2nya:Anggaran –+40 biji(bergantung pada saiz cawan kertas..
200g gula halus
300g tepung gandum
3 sb susu tepung
1sk baking powder
1sk ovallete
220ml susu perisa strawberi/ plain(mak et guna susu cair)
2 biji telur –A
sedikit esen ros
1sk pewarna merah
Cara2nya:
-Didihkan air di kukusan -
1)Satukan kesemua bahan2 kecuali pewarna merah..pukul hingga sebati dan pekat..
2)Ambil 1/4 bahagian adunan dan warnakan merah
3)Bubuh adunan plain ke dalam acuan yg beralaskan cawan kertas dan bubuh sedikit pewarna merah..
4)Kukus selama 10-15 minit atau hingga masak..
0 ulasan:
Catat Ulasan