Assalamualaikum,bertemu lagi di hari Jumaat yg indah ini walaupun hujan masih lagi melanda bumi Segamat dari tengah malam td harap2 x banjir lagi..esok dah mula cuti sekolah tentu ibu bapa sudah mula membuat perancangan cuti2 Malaysia untuk anak2 dan jugak untuk ibu2 yg bekerja di rumah untuk bercuti dari masak2 n mengemas mcm saya hehehe..Selamat bercuti semua!
mak et n anak2 akan meninggalkan bandar Segamat jgk ,antara destinasi yg pasti adalah Johor Bahru(rumah bondaku)Muar(mertuaku)dan Tengganu(rumah rehatku )hehehe..jom cuti2!Hajat nak ke Sedenak jumpa hero Malaya DTS x pasti lagi sebab ada sedkit perubahan rancangan huhuhuhuwaaaa!!!x pe esok masih ada…nak pujuk hati sekejap,harap2 jadi.AMIN..
Oklah sebelum dapur ku x berasap,ku hadiah muffin labu berkacang walnut yg dah abis pun sebenarnya buat hari Selasa,dapat dalam 45biji,buat 2 adunan dari resepi dibawah,30biji kakak Balqis bg kawan2 dia,bg jiran depan rumah sikit dah yg selebihnya untuk kami,memang sedap ada walnut,,terima kasih sifu Ah Mat Gebu,mak et C&P resepinya,pasni boleh buat lagi..Jom layan resepinya
BAHAN-BAHANNYA :-)
100 gram mentega berkualiti tinggi
1 camca besar mayonnaise (mat guna jenama "lady's choice)
2 biji telur gred A
175 gram tepung berserbuk penaik (self raising flour)*
1/4 camca teh soda bicarbonate*(*disatukan dan diayak)
1/2 camca teh garam
70 gram gula perang @ brown sugar
1 camca teh esen vanilla
80 gram parutan labu manis
30 gram kacang walnut, panggang hingga harum dan cincang kasar
80 ml susu segar (mat guna susu sejat 40 ml + 40 ml air)
Sedikit gula aising untuk hiasan (x letak)
Secubit serbuk kayu manis (optional, mat tak letak)mak et jgk x letak
mak et tambah serbuk badam dalam 2 sudu makan dan chocolate chips
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 180C, alas muffin pan dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
- Putar mentega, mayonnaise dan gula perang hingga sebati, tambah telur satu persatu dan putar hingga kembang. Pada kelajuan perlahan masukkan tepung berselang seli dengan susu segar, hingga habis, putar rata.
- Masukkan labu parut, kacang walnut cincang,serbuk badam,coklat chips dan esen vanilla, kacau rata dan sudukan dalam bekas muffin tadi 3/4 penuh. Bakar 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya. Ayak sedikit gula aising sebelum dihidangkan, jika suka.
0 ulasan:
Catat Ulasan