Berjumpa lagi,kali ni entri lauk tengahari ni..pertama kali makan kat Awana Kijal,Terengganu..sungguh sedap sampai teringat2 jer..bilalah nak pergi lagi..huhuhuhuhu..
Bila dah teror berinternet,tergerak hati nak mencari resepi ni dan jumpa di rumah kak Wan,hilang ngidam hehehehee.Terima kasih kak wan,en Abang makan dengan penuh selera,Cik Adik tersenyum simpul ..boleh gitu?
Ok mari kita melayan resepinya dan cuba2lah memasaknya..
Isi Ayam Goreng
Bahan-Bahan
400gm isi ayam 1 s/mkn halia kisar * Lumurkan halia kisar dengan ayam. Perapkan sebentar.
2 s/mkn besar tepung beras
1 s/mkn besar tepung jagung
1 s/mkn lada sulah
1 s/teh garam
1 s/mkn gula
2 butir telur
2 s/mkn susu sejat
Cara penyediaan
- Dalam satu mangkuk satukan kesemuanya .
- Gaul hingga adunan menjadi sebati.
- Masukkan isi ayam yg telah di perap dengan halia.
- Goreng ayam dalam minyak yang agak panas dengan api yg sederhana.
- Bila ayam sudah di goreng, toskan minyaknya.
- Lalu potong ayam dengan menggunakan pisau yg tajam.
- Letakkan di atas piring lalu siramkan dengan sos lemon.
Sos Lemon(Bahan-bahan)
- 4 s/mkn jus lemon
- 5 s/mkn gula
- 3 s/mkn tepung jagung
- 300 ml air atau secukup kepekatan yang anda inginkan
- 1 s/mkn cuka
- Setitik dua lemon paste
Cara penyediaan
Satukan kesemuanya dalam periuk kecil,didihkan sambil dikacau hingga sos agak pekat,rasa dan tambah apa yg dirasakan kurang.
1 ulasan:
Wow. Nak rasa juga lah. Apa kata mak Et masak lemon chicken ni raya haji nanti? Boleh kan?? hehehe
Catat Ulasan