CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

29 Julai 2010

Nama baru untuk Cik Ghani…

(Gambar ni mak et ambik kat FB )

 

Salam Khamis semua..selamat berjumpa kembali..baru lega selepas selesai segala keja2 yg agak padat selepas cik olen walimahtulurus..basuh baju,jemur baju.lipat baju banyak ooo,kemas rumah adung!!!!!

Gambar diatas tu adalah gambar adik En Razak yg bertapa di bumi Korea..sekarang ni tgh bercuti n berada di Muar…nama panggilan dikalangan anak2 sedaranya adalah CIK GANI..tetapi Balqis cakap nama tu x sedaplah..lalu diberi nama baru untuk CIK GANI dia iaitu BOBOY hehehehehee..Balqis..Balqis..

Semasa Cik Gani  ada kat rumah..adiknya si Dahlia menangis..dia tanya ngn CIk Gani dia..”kenapa adik nangis BOBOY?”mak et yg duk kat dapur terdengar soalan tu ketawa sorang2 heheheheheh..

28 Julai 2010

Selamat Pengantin Baru…

 

DSC_0029

Puan Norena Bt Salleh dan Mohd Nor Bin Hamzah..Semoga ikatan perkahwinan yang baru dibina berkekalan hingga keakhir hayat..dimurahkan rezeki dikurniakan zuriat yg soleh dan soleha,Amin dari mak et n famili..

Syukur alhamdulilah majlis 24 Julai berjalan dengan lancar seperti yg direncanakan,cuaca jgk baik seiring ngn majlis dari awal pagi hinggalah majlis selesai…

Oklah jom layan gambar2 yang sempat en Suami rakamkan dihari bersejarah itu:

 

DSC_0008 Debaran bakal suami..

DSC_0046

Berseri2 wajah sang Isteri

Majlis bersanding..

DSC_0126

DSC_0124

DSC_0149 kena baca doa dulu ..takut gugup hehehehee

DSC_0171

tersenyum sang mempelai dihari persandingan..

Sekadar hiburan…(barongan n kuda kepang)

DSC_0183

DSC_0198

DSC_0203

DSC_0204

DSC_0214

DSC_0217

 

Penyeri majlis..

DSC_0016 puan empunya blog n sikecik..
DSC_0225 anak sapelah ni erk?ops!cucu sapelah ni?

DSC_0098

tinggal Cik Ola sorang je lagi  anak perempuan wak salleh..bila yer?diam2 berpandangan mata bertentang mata!
DSC_0192K.eley n MIL..senyum nak tambah baby lagi..tahniah!
   DSC_0108DSC_0109
antara orang2 kuat disebalik tabir.

 

DSC_0051

cantiklah tu mukanya buat mcm tu!

 

Si adik pun nak posing..

DSC_0223

DSC_0178DSC_0177

Melayan bondaku n adik yg sudi hadir..

 

pengantin bersama ayah n bonda..DSC_0231bersama sebahagian besar ahli keluarga.. DSC_0235

Sekian…

22 Julai 2010

Semoga berjalan lancar..

 

 

Salam berjumpa lagi semua…hari ni mak et n famili akan pulang ke Muar,adik ipar akan melangsungkan perkahwinan dengan pilihan hatinya..majlis pada hari Sabtu(24 Julai 2010..diharapkan segalanya berjalan dengan lancar dan seperti yg diharapkan,AMIN..

Semoga perkahwinan Norena n Md Noh dirahmati ALLAH,diberi kesejahteraan dan kerahmatan berkekalan hingga keakhir hayat,dimurahkan rezeki,insyaALLAH,AMIN.

19 Julai 2010

Apple crumble muffin

 Image1001

Selamat berhari Rabu ,berjumpa lagi,alhamdulilah masih dipanjangkan umur kita.Hari ni nak tayang resepi apple crumble muffin yg dah selamat habis pun,resepi dari dapur Cik Mat Gebu tapi ilham memuffin datang dari rumah kak Yatie..terima kasih sifu berdua…cuma mak et telah olah sikit je,tambah coklat rice,bertambah2 sedapnya hehehee..

oklah layan resepinya yea:

BAHAN-BAHANNYA :-
  • 1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour)

  • 1 camca teh baking powder

  • 1/3 cawan gula halus

  • 75 g mentega cair

  • 1 biji telur

  • 1/2 cawan coklat rice

  • 1 camca teh esen vanilla

  • 3/4 cawan susu segar (mat guna 2/4 cwn susu sejat + 1/4 cwn air)

  • 2 biji epal hijau, buang kulit, buang empulur dan dadu sederhana besar

     

     

     

     

     

                                                            

     

     

     

     

                                                                                    

Bahan Untuk Crumble :-
  • 1/3 cawan gula perang, dipadatkan ( Dark Brown Sugar)

  • 2 sudu besar tepung gandum

  • 1/8 sudu teh serbuk kayu manis

  • 1 sudu besar mentega

CARA MEMBUATNYA:

  1. Panaskan oven pada suhu 200C, sediakan muffin cup jenis keras atau alas muffin pan dengan paper cup secukupnya. Satukan bahan2 untuk "crumble", gaul rata dengan hujung jadi sehingga menjadi teksture seakan2 serbuk roti yang kasar. Ketepikan.

  2. Dalam satu bekas, gaul rata tepung berserbuk penaik, baking powder dan gula halus. Ketepikan. Dalam bekas lain, satu kan mentega, telur, susu dan esen vanilla, kacau rata dengan whisk.

  3. Kemudian, masukkan tepung tadi ke dalam adunan mentega dan gaul rata, kacau satu arah sahaja. Masukkan epal dan gaul lagi hingga rata dan masukkan coklat rice. Sudukan ke dalam bekas2 yang telah disiapkan tadi 3/4 penuh.

  4. Tabur dengan crumble tadi diatas setiap muffin tadi, tekan2 sikit. Bakar 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya. Boleh dihidangkan untuk minum petang.....Selamat mencuba untuk semuaa!!!!

      CATATAN :- Mentega cair tu nak ganti dengan minyak jagung pun boleh, tapi rasa dia berbeza. Bilangan muffin yang anda dapat juga berbeza mengikut saiz muffin yg digunakan yea..

    Cream puff lagi..

     

    Image989 Selamat petang semua..dah hari Isnin ..kejap je masa berlalu.macamna ngn program hujung minggu anda?semoga ianya menceriakan,pada Jumaat petang sempatlah mak et buat cream puff lagi atas permintaan si kakak..kali ni buat comel2 sikit,dapat banyak n senang je bila masuk mulut..

    Image991 Selepas tu sempat jgk mak et buat apple crumble muffin sebelum balik Jb,seronoknya dapat jumpa mak n adik2,Sabtu petang mak et n  d geng  lepak kat Angsana hehehe..bestnya!

     

    Image1013 Ahadnya pulak g Jusco Bukit Indah pastu g ziarah kedua nenda mak et yg kurang sihat di Pontian,kemudian makan malam kat BP Mall,Batu Pahat seterusnya balik Muar,..Pagi ni baru balik Segamat semula..aduiii penat tp seronok n berbaloi2..

     

    Oklah kali ni mak et selitkan resepi cream puff dulu Muffinnya esok2 yea.dikutip dari rumah Cik Mat Gebu n Puan Hana..jom layan:

    Bahan Cream Puff:-(Cik Mat Gebu)


    100 g mentega
    25o ml air


    1/2 camca teh garam


    150 g tepung gandum, diayak


    3 biji telur gred A

    Cara membuatnya:-

    1. Panaskan oven pada suhu 200C. Lenser dulang pembakar dengan sedikit mentega atau alas dengan silicone paper.

    2. Dalam periuk satukan air, mentega dan garam. Masak hingga air mendidih dan mentega cair. Masukkan tepung dan dengan pantas kacau adunan sehingga menjadi seketul doh yang tidak melekat di periuk, gunakan api perlahan dan kacau hanya satu arah.

    3. Masukkan doh tadi dalam mixer dan pukul hingga doh menjadi suam. Pecahkan telur dan kacau dengan garfu. Masukkan sedikit demi sedikit telur ke dalam adunan doh hingga habis. Pukul hingga adunan menjadi pes yang lembut.

    4. Masukkan pes tadi ke dalam piping beg yang dipasang muncung bintang atau muncung biasa. Paipkan bentul siput atas dulang pembakar. Buat hingga habis dan bakar 20 minit hingga kuning keemasan.

    5. Bila masak, alih cream puff atas jaringan dan biar sejuk. Belah sedikit dan boleh diisi dengan kastard

    Bahan kastard(P.Hana)

    2 sudu besar tepung kastard
    4 sudu besar gula
    200ml susu segar
    1 biji telur
    1 sudu besar mentega

    **Gaul semua dalam periuk ngn api sederhana sehingga pekat**

        

    Selamat mencuba!!!

    14 Julai 2010

    Rotiboy Mexican bun.

     

    Image955

    Selamat berhari Rabu semua..sarap apa pg ni?mlm tadi  mak et merajinkan diri buat roti boy ni,ada jgk panggil papa roti@mama roti..sebiji kalau x silap harganya RM1.80 betul x?mak et sefamili memang pengemar rotiboy ni..bila berjaya buat sendiri rasa suka sangat..lagilah tengok anak2 bersemangat makan..

     

    Image961

    Image972

    Image972

     

     

     

     

     

     

    Sumber dari DianaA@myresipi.com , n Kak su mersing terima kasih yea.sesape nak mencuba silalah yea jenguk ke bawah untuk resepinya;

  5. Filling

  6. -200 gm mentega
  7. -1/2 teaspoon vanilla essence
  8. -70 gm brown sugar
  9. Topping

  10. -200 gm mentega
  11. -160 gm gula icing
  12. -3 biji telur grade A- pukul sedikit
  13. -1 suduk kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas.
  14. -200 gm tepung gandum
  15. Doh Roti

  16. -500 gm tepung berprotin tinggi- di ayak
  17. -2 sudu kecil bread improver+ 2 sudu kecil bread softener ( optional)
  18. -20 gm susu tepung
  19. -75 gm gula castor
  20. -3 sudu kecil dry yeast
  21. -1 sudu kecil garam
  22. -1 biji telur- dipukul
  23. -250ml air/susu segar(jgn guna susu tepung sekiranya menggunakan susu segar.)
  24. -60gm mentega

    Cara-cara

    1. Filling- Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.

    2. Topping- Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam peti sejuk sehingga sedia utk digunakan.

    3. Doh Roti

    4. -Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.

    5. -Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.

    6. -Masukkan telur dan air/susu segar.

    7. -Uli adunan sehingga menjadi adunan lembut selama 10-15 minit.

    8. -Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn kain lembab selama 10 min.

    9. -Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.

    10. -Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dalam 7.5cm.

    11. Rehatkan selama 45minit ditempat panas.

    12. Pipe kan topping diatas bun secaraspiral bermula dari tengah bun.

    13. Bakar didalam oven yg telah dipanaskan pada suhu170’c selama 15minit atau sehingga bun keperangan..

     

    -Selamat mencuba-

  25. 13 Julai 2010

    Balqis dapat hadiah..

    Image938  sampul hadiah

    Salam sejahtera semua,semoga ceria selalu..hari ni Balqis n d geng Tabika Kemas Kg Tengah g perpustakaan awam Segamat,,rajin jgk cikgunya buat lawatan ke tempt2 ilmu mcm tu..

     

    Dia dan beberapa org sahabatnya mendapat hadiah buku dari pihak perpustakaan,katanya dia dan kawan2nya mewarna cantik,yealah tu kadang2 kalo nak cepat main redah je dia warna,muka orang warna hijaulah,pokok warna birulah,mcm2lah,rezeki Kakak n kawan2nya,alhamdulilah..

     

     Image941

    Semoga pemberian buku2 ini dapat menambahkan ilmu n pengetahuan Balqis,sahabat2nya jgk adik2nya,insyaALLAH.

    12 Julai 2010

    Present untuk Cik Abang..

     

    Image916

    Selamat berhari Isnin semua..macamana ngn suasana keja n tugas hari ni?harap2 baik dan terbaik..Hadiah untuk Cik Abang beli semasa di Genting,pilihan Balqis dari Famous Amos,semoga Cik Abang suka..kata Balqis banyak love u untuk papa..iyealah anak bapaklah katakan.

    11 Julai 2010

    Pain au lait

    Image924

    Selamat malam semua..sebelum menutupkan mata baby boy mak et ni,nak entri sejenis roti,nama seperti diatas hehehe..mak et ambik kat rumah Puan Hana yang duk dibumi Jepun sana,sungguh x menghampakan walaupun mak et baru berkawan2 ngn Bibik Melayu..

    Jom layan resepinya:

    230gm tepung gandum
    60g tepung roti
    125ml susu segar
    4g yis kering
    50g telur(1 biji)
    38g gula
    5g garam
    63g butter
    gula kasar

    Caranya:(Menggunakan BM)

    1)Masukkan susu,garam n gula dalam BM, masukkan telur kemudian masukkan tepung n yis.
    2)Setting menu dough n on kan.
    3)Bila adunan doh telah sebati masukkan butter dan biarkn BM terus menguli hingga habis lebih kurang 1 1/2 jam.
    4)Bahagikan doh kepada 10 bahagian dan rehatkan 15minit.
    5)Ambil sebiji canaikan bentuk bulat @oval lebih kurang 8cm.Gulungkan doh dan cantumkan.
    6)Tutup doh dan biarkan naik sekali ganda lagi lebih kurang 30-40minit.
    7)Sebelum bakar sapukan doh dengan campuran telur sedikit susu n setitik madu.Kemudian guntingkan sedikit doh n taburkan gula.
    8)Bakar pada suhu 170-180’c selama 10-15minit @keperangan.
    9)Angkat dan sejukkan diatas redai.

    09 Julai 2010

    Cuti di Genting Highland…

     

    Assalamualaikum semua..semoga sentiasa diberikan kelapangan dalam melaksanakan segala tugas2 di hari Jumaat ini,penghulu segala hari,insayALLAH..

     

    Ok hari ni nak entri kenangan di Genting Higland pada hari Isnin n Selasa lepas,perancangan last minute…DSC_1274

    DSC_1276DSC_1277

    Menunggu giliran Check in..jenuh dok dlm keta..kalo tahu booking online..

    DSC_1349

    DSC_1325

    DSC_1428

    DSC_1408

    DSC_1439

    DSC_1445

    DSC_1447

    DSC_1448     Rumah salji..x masuk sebb kena tunggu waktu yg telah ditetapkan..

     

    DSC_1482

    DSC_1486

    DSC_1498

    DSC_1510

    DSC_1516DSC_1525

    DSC_1529DSC_1590

    DSC_1597

    DSC_1606

    Dahlia kepenatan..tunggu giliran nak naik cable car..antara pemandangan dr cable car..

    DSC_1607

    DSC_1609

    DSC_1631

    DSC_1633